Fissür Örtücü

Fissür Örtücü

Fissür örtücü, diş aşısı olarak da adlandırılır. Azı dişlerinin girintili-çıkıntılı bir yapısı vardır. Bu dişlerdeki olukların ve girintilerin akışkan bir dolgu maddesiyle korunması işlemine ‘fissür örtücü’ denir. Genellikle küçük yaştaki çocuklarda çürük riskini engellemek için uygulanır.

Çürükler, genellikle fissürlerde yani dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki çatlaklarda başlar. Bu noktaların fissür örtücülerle kapatılması, çürük oluşumunun önüne geçer.

Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Ne İşe Yarar?

  • Çürük riskini en aza indirir. Kullanılan dolgu malzemesi diş yüzeylerindeki oluk ve girintilere hızlı bir şekilde yapışır. Böylece diş minesi üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturur ve dişlerin çürümesini engeller.
  • Besinlerin azı dişlerindeki oluk ve girintilerde birikmesini, bu nedenle bakteri oluşmasını önler.
  • Diş yüzeylerinin daha kolay fırçalanabilmesini sağlar.

Fissür Örtücü Hangi Dişlere Uygulanır?

Bunlar çoğu zaman azı dişlerinin yüzeylerine uygulanır. Bazen yüksek çürük grubundaki daimi dişlere veya süt dişlerine de uygulama yapılabilir.

Tedavi yaklaşık 10 yıl boyunca çürüklere karşı koruma sağlar. Fakat çiğneme basıncı nedeniyle fissür örtücülerin zaman içinde kırılma ve düşme riski vardır. Yaşanan minik kayıplar diş kontrolü sırasında tamamlanabilir.

Fissür Örtücü Ne Zaman Yaptırılmalı?

Yeni çıkan dişlerin mineleri henüz yeterli olgunluğa ulaşmamıştır. Onun için bu dişler çürük oluşumuna elverişlidir. Dişlerin daha dirençsiz olduğu bu dönem, fissür örtücü yaptırmak için uygun bir zaman dilimidir. Böylelikle çocuğun ileride dolgu ve çürük tedavisine ihtiyaç duyma olasılığı azalır.

Fissür örtücü uygulaması için en ideal dönem diş çıkmasının tamamlandığı zamandır. Daimi birinci azı dişi genellikle 6-7 yaş civarında çıkar. İkinci azı dişlerinin çıkma yaşı ise çoğunlukla 12 veya 13’tür.

Bu nedenle fissür örtücü için en doğru zamanı diş hekimi belirleyecektir. Sürmesini tamamlayan ve çürük olmayan dişlere istenildiği zaman fissür örtücü uygulanabilir.

Fissür Örtücü Hangi Sıklıkta Uygulanmalı?

Bir defa yapılan bu uygulama, 6 ay aralıklarla kontrol edilir. Zira bu tedavinin başarısı her hastada aynı olmayabilir. Bundan dolayı periyodik kontrol şarttır.

Fissür Örtücü Nasıl Uygulanır?

  • Öncelikle uygulama yapılacak diş temizlenip kurulanır.
  • Dişin çiğneyici yüzleri asit solüsyonuyla işlem için hazırlanır.
  • Girintili kısımlar dolgu macunuyla doldurulur ve malzemenin sertleşebilmesi için birkaç dakika beklenir. Bazen, bunu hızlandırmak için ışık uygulamasından yararlanılır.
  • Tüm bu işlemler yaklaşık 5 dk sürer.

Fissür Örtücü Ağrı Yapar Mı?

Hayır. Zira dişte henüz çürümüş bir doku yoktur. Bu nedenle dişten aşındırma yapmaya gerek duyulmaz. Fissür örtücünün yapışması için bir jel uygulanır ve daha sonra fissür örtücü işlemine geçilir. Dolayısıyla herhangi bir ağrı hissedilmez. Öte yandan bu işlem sırasında anesteziye yani dişleri uyuşturmaya da gerek yoktur.

Fissür Örtücüler Zararlı Mı?

Bunların dişlere herhangi bir zararı yoktur. Yalnızca anatomik olukların dolmasını sağlar. Yüzeyde kapladığı yer milimetrik seviyededir. Bu nedenle kişi, diş yüzeylerinde belirgin bir yükseklik hissetmez.

Fissür Örtücü Uygulandıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu uygulamanın yalnız başına çürüklerden koruması mümkün değildir. Onun için ağız ve diş hijyenine dikkat etmek çok önemlidir.

  • Dişler her gün 2 defa fırçalanmalıdır.
  • Düzenli olarak diş ipi, arayüz fırçası kullanılmalıdır.