Çocuklarda genel anestezi ve sedasyon, dental tedavi süreçlerini kolaylaştıran güvenli bir uygulamadır. Kendisiyle iletişim kurulamayan veya diş hekimi korkusuna sahip çocukları diş koltuğunda tedavi etmek oldukça zordur. Özellikle de küçük çocukların tedavi esnasında ânî hareketler yapma ve yaralanma riski vardır. Bundan dolayı diş tedavisi koltukta yapılamayan çocuklar için genel anestezi altında tedavi uygulanır. Bu, hem hekim ve çocuk hem de ailesi için büyük bir kolaylıktır. Çocukların ve anne-babaların psikolojik bakımdan yıpranmalarına engel olur.
Planlanmış diş tedavilerinin hepsi genel anestezi altında rahatça gerçekleştirilebilir. (Kanal tedavisi, dolgu, diş çekimi, kaplama, ölçü alma dâhil) Böylelikle çocuk herhangi bir psikolojik travmaya maruz kalmaz. Pratik ve konforlu bir tedavi süreci sağlanır.
Sedasyon, ilaçlar yardımıyla derinliği ayarlanabilen, geçici bir uyku hâlidir. Hastanın bütün reflekslerini ve spontan solunumunu koruyarak bilinç seviyesini kontrollü bir şekilde azaltmayı sağlar.
Genel anestezi ise; dolaşım sistemi fonksiyonlarını baskılayan, ağrılı uyarana cevap almayı engelleyen, farmakolojik ajanlar yardımıyla bilincin kapanmasına yol açan geri dönüşümlü bir uygulamadır.
Bu işlemler, diş tedavileri sırasında oluşabilecek muhtemel komplikasyonların önüne geçmek, rahatsızlık hissini önlemek ve tedavi sürecini kısaltmak için yapılır.
İkisi de ameliyathane ortamında yapılması gereken uygulamalardır. Fakat sedasyon sırasında hastanın hava yolu açık olur. Genel anestezide ise hastanın solunum fonksiyonu bağlı bulunduğu solunum cihazı tarafından kontrol edilir.
Ölçü alımı, diş çekimi gibi durumlarda sedasyon uygulaması tercih edilebilir. Su kullanmayı gerektiren, döner âletler vasıtasıyla gerçekleştirilen işlemlerde genel anestezi kullanılır. (Kanal tedavisi, amputasyon, dolgu vb.)
İlk dişlerin çıktığı dönemden itibaren, anestezi uzmanlarının da onayı ile her yaşta çocuklara genel anestezi ve sedasyon uygulaması yapılabilir. Bunun çocuğa herhangi bir zararı yoktur.
Gerekli tedbirlerin alınması hâlinde bu uygulamaların herhangi bir yan etkisi yoktur. Sedasyon esnasında hastaların solunumu makineye bağlı olmaz, normal biçimde devam eder.
Genel anestezi sırasında ise hastanın şuuru kapatılır, tam derin uyku hâline geçer. Ağızdan veya burundan solunum tüpü takılır, solunum cihazına bağlanır. Bu cihaz hastanın belirli aralıklarla narkoz gazı solumasını ve böylece anestezinin ameliyat boyunca devam etmesini sağlar.
Hekimlerimiz gerek sedasyon, gerekse genel anestezi için uzman anestezi uzmanları ile birlikte hareket eder. Hastanın kalp atım hızı, solunumu, kan basıncı, vücudun oksijen düzeyi ve diğer yaşamsal fonksiyonları devamlı kontrol altında tutulur. Bundan dolayı herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.
Çocuklarda bu yöntemlerin tercih edilmesine karar verilmeden önce detaylı olarak muayene edilmeleri gerekir. Böylelikle sedaatif veya anestezik madde almasında herhangi bir sakınca bulunup bulunmadığı anlaşılabilir.
İstenen tetkiklerden bazıları; akciğer röntgeni, EKG, kanama değerleri, açlık kan şekeri, kan testleri şeklindedir.
Tetkik sonuçlarına göre hiçbir sorun tespit edilmemişse sedasyon ve anestezi uygulamasına karar verilir. Çocuğun anestezi günü kliniğe aç gelmesi istenir.
Bu uygulama, çocuğun ebeveynleri yanındayken ve anestezi uzmanının gözetiminde yapılır. Fitil biçiminde veya ağızdan verilen anestezik ilaçlarla gerçekleştirilir. Çocuğa damar yolu açılır ve ilaç buradan enjekte edilir. Kullanılan sedatif maddeler çocuğun rahatlamasını sağlar. İlacın etkisi neticesinde hafif uyku hâline geçer ve ameliyat ortamına alınır.
Böylece anne-babasından ayrıldığını ve ameliyat boyunca yaşananları hissetmez. Tedavisi tamamlandıktan sonra genel anestezi uzmanı ilacı keserek çocuğu uyandırır.
Ardından kısa bir süre sonra ailesinin yanına getirilir ve gözlerini açtığı zaman anne-babasını yanında görür. Böylece onların kendisini bir an bile yalnız bırakmadığını düşünür, tedavi sonrası herhangi olumsuz bir durum yaşanmaz. Okul dönemindeyse, operasyonun ertesi günü okuluna devam edebilir.