Süt Dişi Tedavileri

Süt Dişi Tedavileri

Süt dişi tedavileri; çürük tedavisi, süt dişi çekimi gibi uygulamaları içerir. İlk süt dişi genellikle altıncı ayda çıkmaya başlar. Fakat bu, her bebekte farklılık gösterebilir. (3 aylıktan 12 aylığa kadar)

İlk süt dişi çıktıktan sonra periyodik diş hekimi kontrollerine başlanmalıdır. Süt dişlerinin iyi korunmaması, ağrıya ve çürüklere yol açar. Bunların erken kaybedilmesi durumunda daimi dişler çapraşık olarak çıkar. Zira süt dişleri, alttan gelecek olan daimi dişlerin yerini korur. Zamanından önce yitirilirse yanındaki dişler oluşan boşluğa doğru kayarak, daimi diş için yeterli alan bırakmaz. Bunun sonucunda çapraşıklıklar görülür.

Süt dişleri, sürmesini 2-3 yaşlarında tamamlar. Üst çenede 10, alt çenede de yine 10 tane olmak üzere 20 süt dişi bulunur.

6 yaşından itibaren karışık dişlenme dönemine geçilir. Öncelikle ön dişler sallanıp düşer. Ebeveynler, öteki süt dişlerinin de birkaç ay ya da birkaç yıl içerisinde değişeceğini zanneder. Ancak süt azı dişleri için dökülme yaşı takriben 10-11 civarıdır.

Süt Dişleri Düşmezse Ne Olur?

Sürme bozukluğu bütün dişleri ilgilendiren kalıtsal bir faktörle alâkalı olabilir. Yahut raşitizm veya hipotiroid gibi bir risk bulunabilir.

Sürekli diş germinin olmaması hâlinde, süt dişinin yıllar boyu ağızda kalması mümkündür. Bazen diş germi olsa bile ankiloz süt dişleri retansiyon gösterebilir ve ağızda kalmaya devam edebilir.

Süt Dişi Çürükleri

Bu, çocuklarda en sık karşılaşılan problemlerin başında gelir. Çürükler önlenebilen ve geri dönüşümü olan bir enfeksiyon çeşididir.

Tedavi edilmediği takdirde şu gibi sorunlara yol açar:

  • Konuşma bozukluğu
  • Büyüme ve gelişmenin yavaşlaması
  • Yetersiz beslenme
  • Apse ve ağrı
  • Sosyal dışlanma
  • Erken diş kaybı vs.

Bu nedenle diş çürüklerinin engellenmesinde koruyucu uygulamaların önemi büyüktür.

Süt Dişi Çürükleri (Biberon Çürüğü) Neden Oluşur?

  • Gece Beslenmesi: Uyurken tükürük akışı azalır. Bu da anne sütünün veya mamanın uzun süre boyunca diş yüzeylerinde kalmasına yol açarak süt dişlerinde erken çürük oluşumuna sebebiyet verir. Tebeşirimsi beyaz bir görüntü ile başlayan bu süreç, diş kırılmasıyla devam eder.
  • Yanlış Fırçalama Alışkanlıkları: Ebeveynler çocuğa doğru diş fırçalama tekniklerini öğretmeli ve alışana kadar bu hususta ona yardımcı olmalıdır. Yoksa dişlerin yanlış fırçalanması besin ve plak artıklarının tam olarak temizlenmesini önler. Bu da çürük oluşumuna zemin hazırlar.
  • Bazı İlaçlar: Alerjik astım tedavisinde kullanılan ağız inhalatörleri ve buna benzer farmakolojik ürünler belirli miktarda şeker içerir. Bu tür ilaçlar alındıktan sonra ağzın suyla çalkalanması gerekir.
  • Sık Aralıklarla ve Çok Fazla Abur Cubur Yemek: Şekerli ve çikolatalı ürünlerin düzenli olarak ve aşırı tüketimi çürüklere davetiye çıkarır. Bundan dolayı çocuğun atıştırmalık olarak daha ziyade kuru meyve, kuru yemiş gibi şeyler tüketmesi sağlanmalıdır.

Süt Dişi Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?

Dişin çürük kısmı temizlenir ve kalan diş yapısı kompozit dolgular ya da paslanmaz çelik kaplamalarla desteklenir. Eğer bu tedavilerle kurtarılamayacak şekilde harap olduysa çekilmesi gerekir.

Süt Dişi Çürüğü Nasıl Önlenir?

  • Diş hekimi tarafından çocuğun yaşına ve ihtiyacına göre belirlemiş olduğu uygun boyutlu diş fırçası ve fluorid içeren diş macunu kullanılmalıdır.
  • Çocuğun ilk dişi görüldükten sonra düzenli fırçalanmaya başlanmalıdır. Etkili bir fırçalama yapmayı öğreninceye kadar onların dişlerini ebeveynler fırçalamalıdır.
  • Dişleri kahvaltıdan sonra ve uyumadan önce olmak üzere iki kez fırçalamak gerekir.
  • Aburcubur tarzı besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Özellikle yapışkan gıdalar tüketilmemelidir. Bu tür şeyler yedikten sonra ağız çalkalanmalıdır.
  • Hekim, süt dişi çürüklerine engel olmak için izolasyon dolgu (fissür örtücü) veya Flor uygulaması önerebilir.
  • Süt dişlerinin erken kaybedildiği hastalarda bunların yerini korumak amacıyla yer tutuculara başvurulur. Söz konusu apareyler hareketli veya sabit formda olabilir.

Süt Dişi Travmaları

Bu travmalar okul öncesi dönemde sıkça gözlemlenir. Erkek çocuklar bu durumdan daha fazla etkilenir.
Küçük kırıkların dolguyla tamir edilmesi mümkündür. Fakat büyük kırıklrda zirkonyum kaplamalara başvurulmalıdır.
Travma sonucu diş sinirlerinin etkilenmesi durumunda kanal tedavisi yapılır.

Süt Dişi Çekimi

Çürük, dişin sinir-pulpa bölümüne (iç tarafındaki canlı kısma) kadar ilerlemişse çekilmesine ihtiyaç duyulabilir. Bu, iltihabın diş köklerinden çene kemiğine kadar yayılmasına yol açar. Aşırı ağrı ve yüz bölgesinde şişlik görülür. Diş, bulunduğu yerden çıkarılır ve oluşan boşluk, yer tutucu aparey ile doldurulur.