Diş kırılması / çıkması en sık karşılaşılan dental travmaların başında gelir. Özellikle çocuklarda görülen bu durum yetişkinlerde de gözlemlenir. Diş kırılmasında yapılması gereken ilk şey –varsa- yabancı cisimleri bölgeden uzaklaştırmak, kanama oluyorsa temiz bir gazlı bez ile tampon yapmaktır.
Daha sonra dişin kırık parçası bulunmalıdır. Parça, dudak ve benzeri yumuşak dokulardan birinin içine gömülmüş veya yere düşmüş olabilir. Kırık diş parçası bulunduğunda sütün içerisine konulmalı ve ardından hiç vakit kaybetmeksizin bir diş hekimine gidilmelidir.
Bu durum diş minesinin incelmesinden kaynaklanır. Kendi kendine olabileceği gibi, dış faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Enamel tabaka (mine tabakası) vücudun en sağlam ve sert dokularından biridir. Dişleri örten bu tabakanın çeşitli nedenlerle güçsüzleşmesi, kırık oluşumunu beraberinde getirir.
Başlıca diş kırılması nedenleri şunlardır:
Kırıkların bazıları semptom göstermez ve asemptomatik bir şekilde seyreder. Belirti veren diş kırıkları şu semptomlara yol açar:
Kırıklar çoğu zaman dişin belli bir kısmında yaşanır. Fakat yalnızca diş kuronunda (görünen kısmında) oluşmayabilir. Kırık hattının diş köküne kadar ilerlemesi mümkündür. Bu kırıklar >‘vertikal kök kırığı’ olarak adlandırılır. Çoğu zaman ön bölümde görülür ve bu tür kırıkların başlangıcı genellikle kök kısmında başlar.
Diş çıkması / diş kırılması tedavi edilmediği durumda çok ciddi sorunlara yol açar. Önce diş zayıflamaya başlar, daha sonra kaybedilir.
Çatlama veya kırılmalar dişin içindeki sağlıklı dokulara da zarar verir. Genel ağız, diş ve diş eti sağlığının bozulmasına neden olarak kişinin konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını olumsuz etkiler.
Diş kırılması tedavisi hangi dişin kırıldığına ve hasarın boyutuna göre değişir. En çok kullanılan tedavi yöntemleri şöyledir: